Het museum is een typisch “ervaringsmuseum”. De één herkent het snoepgoed uit zijn jeugd, dat nog steeds te koop is in de winkel.

De ander wordt terstond verliefd op de goed bewaarde, prachtige babykleertjes, de kleding en het linnengoed uit vroeger tijden dat op de textielzolder tijdens wisselende thema’s tentoongesteld wordt.

Op zolder is ook een uitgebreide collectie gereedschappen te zien. Het woonhuis met compleet ingerichte keuken achter de winkel brengt veel herinneringen naar boven.

“Geschiedenis van Maasland”
Het museum toont de geschiedenis van het dorp Maasland en bestaat uit een winkel met woonhuis en aangrenzend pakhuis en een renteniershuis. Aan de achterkant van het gebouw is De Schilpen in 2013 uitgebreid met het binnenplein, dat het museum verbindt met gebouw Tavenu, oorspronkelijk de feest- en vergaderzaal uit 1905. De oudste delen van het woonhuis dateren uit de 16e eeuw. De voorgevel werd in de eerste helft van de 19e eeuw vernieuwd en is daarna niet meer ingrijpend gewijzigd.
“Snoepgoed van vroeger”
De winkel van het museum heeft niet alleen de originele inrichting van begin 1900 maar is ook een echte winkel. U kunt hier terecht voor ouderwets lekker snoep. Op verzoek maken wij ook cadeaupakketten met ons snoepgoed. Kom tijdens de openingstijden langs om uw wensen hierover te bespreken. Achter de winkel is het woonhuis met kamers en keuken, ingericht in de stijl van rond 1900 met fornuis, pomp en oorspronkelijke kastenwand.
“Nostalgische geuren”
Een bezoek aan Museum De Schilpen is niet compleet zonder een kijkje op de grote zolder, met onder andere een verzameling streekeigen gereedschappen van boer en ambachtsman.

Op de woonzolder is een meidenkamer en een uitgebreide textieltentoonstelling met wisselende opstellingen.

 

X